Informácie o výrobcovi 

Hoci ide moderná doba stále dopredu a ponúka nové možnosti, či už v oblasti gastronómie alebo trávenia voľného času, tak sa ľudia radi vracajú k starým tradíciám, zvykom i receptom. Z tohto pohľadu vidím prínos aj v propagácii tradičných jedál a chutí. Ja osobne som propagátor tradičných jedál a chutí.

 V jednoduchosti je ukrytá krása. Platí to aj pri dobrotách našich starých mám.

Regionálne špeciality sa tešia stále väčšej obľube aj u odborníkov, aj keď sa typické jedlá, ktoré varili ešte naše staré mamy z receptárov dnešných gazdiniek pomaly vytrácajú. A to je neraz na veľkú škodu. 

Rokmi overené pochúťky by nemali len tak upadnúť do zabudnutia. Aj preto som sa rozhodla pre tieto špeciality. Viac než storočný recept na Koláče – zavináče, Podplameník a Čír - čírovú polievku. V čase, keď ľudia veľa cestujú, spoznávajú nové kultúry a majú pocit, že už všetko videli, zažili a ochutnali, v čase, keď máme možnosť v obchodoch zakúpiť jedlá rôznych národov a rôznych krajín,je možno na čase vrátiť sa ku koreňom. Bola by škoda zahodiť tradície, ktoré sa formovali stáročia. 

Jednou z nich sú aj tradičné polievky. K nim patrí aj Čír. K Novohradu táto polievka určite patrí. Jedávala sa hlavne v Lovinobani, Mýtnej a priľahlých dedinách. Názov je špecifický pre túto oblasť.Čír považujem za veľmi chutnú tradičnú pochúťku, ktorá nielen zasýti, ale zanechá aj gastronomický dojem.

 Podplameník je tradičné jedlo, ktoré vzniklo ako vedľajší produkt pri pečení chleba.Kedysi sa chlieb pekával raz za týždeň, a podplameníky sa dávali deťom, "na sladko", alebo "na slano", ale najčastejšie sa len podplameníky natreli maslom, aby sa deti nasýtili, ale aj nezavadzali pri pečení chleba. Cesto sa často ochutilo tým, čo „dom dal“ teda bola to: smotana, slanina, cibuľa, cesnak,maslo, tvaroh, jablká, slivky… 

Koláče – zavináče pečiem už dlho, a majú veľký úspech. Základom dobrých koláčov je koláč z „poctivých surovín, poctivej práce a dobrej pece. 

Všetky moje produkty sú vyrobené z miestnych surovín, poctivo ručne vymiesené, a uvarené, a upečené v kvalitnej peci.Základom je pridať do všetkého kus srdca.

Ako členka občianskeho združenia: Lovinobanské občianske združenie - ALMIX, som prezentovala moje výrobky na Folklórnom popoludní a Behu pre zdravie, ktorý sa konal v septembri 2018 v Lovinobani, a  tento rok som ich už odprezentovala na výstupe na Striebornú a na Cinobanskom kotlíku v Cinobani. Chystám sa ich opäť prezentovať aj na Folklórnych slávnostiach: Dolovanie tradícií, ktoré chystá naše Lovinobanské občianske združenie opäť v auguste 2019 v Lovinobani a na rôznych akciách v našom regióne. Moje kuchárske a pekárske výtvory sú obľúbené v rodine a medzi známymi, preto ma teší, že mám možnosť ich prezentovať.

 Z tohto pohľadu vidím prínos aj v propagácii regiónu Novohrad prostredníctvom značky: regionálny produkt NOVOHRAD“, a som rada, že môžem propagovať tradičné chute nášho regiónu.

 Predajnémiesto:
Priamo u výrobcu po predchádzajúcej dohode.

 Ďalšiepredajnémiesta:

Akcie OZ v Lovinobani

Trhy a jarmoky

 

 
 

© Copyright produktnovohrad